2018. aug 13.

Az Ady gimnázium ügy tanulsága

írta: Tamás Rutz
Az Ady gimnázium ügy tanulsága

Mint ismeretes, nemrég leváltották a több mint egy évtizede regnáló igazgatót az Ady gimnázium éléről Debrecenben. Számos cikk született róla, kiemelt hírként kezelték országosan. Így csupán a tényeket leírni felesleges, hiszen mind tudjuk a történetet a helyileg megbecsült intézményvezetőről, akit pártkatonára cserélnek.
De a felszín alatt az ügy, egy sokkal nagyobb problémákat tár fel: az önrendelkezés hiányát, a közösségek autonóm döntéseinek akadályozását és a a helyben élők akaratának lenézését.

Itt nem csak egy személyi döntésről szól a történet. Számos más esetben, gondolva akár a Debreceni Egyetem mostani rektorának megválasztására, a kormánypárt a tényleges lokálisan jelen lévő érintettek megkerülésével hozza meg döntéseit, teljesen figyelmen kívül hagyva a "semmit rólunk, nélkülünk" elvét. Egyszerűbbre fordítva mondhatjuk: megválasztott képviselőink magasról tesznek az őket megválasztók érdekeire. Pedig a helyben élők tudják tudatosan saját érdekeiket artikulálni. Ők ismerik a szereplőket, személyes kontaktusban vannak velük. Rajtuk csattan a következmények ostora ha hibás döntés születik. Aki látta Türk László pályázatát, az megértheti, hogy nem csak személyes szimpátiából támogatja a közösség Rózsavölgyi Gábor maradását. A szülők, tanárok és diákok nem politikai szempontokat vettek figyelembe. Hanem azt, hogy egy fejlődő és szakmailag megfelelő oktatási intézményben kapjanak helyet. A politika pedig bedobja őket a "sorosbérenc hazaáruló" propaganda hazugságába. Pedig ők ebben talán nem is akartak részt venni. Megaláznak embereket, karrierekbe rondítanak és cselekvőképtelennek látják a helyi közösségeket. Felelős kormányzat ilyent nem tehet, hiszen ez saját népüknek meggyalázása.

2019 önkormányzati választásain talán ezt kéne észben tartani döntéseinknél. Kompetens és megfelelő embereket válasszunk, akiket nem gombnyomó robotként használnak fel a saját közösségük ellen. 

ady.png

Szólj hozzá

jövő vélemény politika közélet kormány debrecen elemzés probléma haza párt ady érték hatalom ellenzék gimnázium értékelés kormányzás rózsavölgyi Magyarország Debrecen