2017. dec 16.

Pósán László, a gyűlölet szinonimája

írta: Tamás Rutz
Pósán László, a gyűlölet szinonimája

Sokszor lehetett érezni azt, hogy nincs lejjebb. De Pósán Lászlónak sikerül bebizonyítania azt, hogy a Fidesz pöcegödre mélyebb, mint azt el tudjuk képzelni. Képviselő úr, az utóbbi napokban megtalálta célpontnak a debreceni, a hatalom és annak sok éven keresztül diszfunkcionális ellenzéke által apatikussá vált civil élet új, aktív szereplőit. De ahelyett, hogy autonóm, érdekérvényesítésre alkalmas közösségek felépítésére buzdított volna, vagy esetleg támogatólag lépett volna fel a civil aktivizmus kapcsán, inkább fizetett ügynököknek és "bevándorlásszervező" csoportoknak titulálta őket. 
Itt olyan szerveződésekről beszélünk, melyek közösségi adományokból szerveznek eseményeket, adományokból főznek hajléktalanoknak. Mindezt saját idejük, pénzük, lelkesedésük felhasználásával. 

untitled-convertimage.png

Legnagyobb "bűne", a Natív nevű informális csoportnak volt: havi rendszerességgel szervez pártközi vitákat. Tehát politikai témájú rendezvényeket. Ilyen volt a napokban lezajlott diskurzus a fenntarthatóságról, múlt hónapban a kelet és nyugat témájában, októberben pedig 1956 értelmezéséről. Persze minden pártot meghívnak, eddig csak a Fidesz nem élt a lehetőséggel (mindenkinek a fantáziájára bízom a kormánypárt távolmaradásának okát).

De akkor tegyük fel a kérdést: Politizálhat-e, egy civil szervezet?

Az a civil, aki nem törekszik a közhatalom megszerzésére. Nem indulnak a választásokon, nem kampányolnak pro-kontra politikai szervezet mellett-ellen. 
Az, hogy civil szervezetek közélettel foglalkoznak, viszont teljesen normális. Sőt, ez a fajta magatartás, a tudatos polgárság jellemzője. Egy normális országban a civilek ellensúlyt képeznek a pártpolitikával szemben, helyi és országos ügyekben emelik fel a hangjukat. 

Amikor egy politikus, a civil világot akarja megfojtani, akkor saját nemzete ellen cselekszik. Amikor egy politikai erő a civilek ellen folytat politikai kampányt, őket teszi meg politikai ellenfelévé, akkor nincs értelme demokratikus szemléletről beszélni.
Akármi is lesz a jövőben, egy dolgot biztosan mondhatok: ha bántódása esik civileknek, esetleg koholt, politikai szándékú vádakkal tiltanak be szervezeteket és vegzálnak ilyen szereplőket erőszakszervezetek által, azt nem fogja megúszni a Fidesz. Debrecenben sem.

 

Szólj hozzá

blog jövő vélemény politika közélet választás rövid szégyen probléma haza párt hatalom ellenzék védelem utálat országgyűlés kormányzás tisztesség Fidesz Orbán Magyarország Debrecen Gyűlölet Tamás Rutz Pósán László