2017. sze 26.

Védelmet a méheknek!

írta: Tamás Rutz
Védelmet a méheknek!

A brit Ökológiai és Hidrológiai Központ kutatói 2002 és 2011 között vizsgálták a méhpopuláció változását és a várakozásokhoz képest is döbbenetes eredményre jutottak. 62 faj egyedszáma átlagosan 7 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban; a 34, repcéből gyűjtő fajnál 10 százalékot mértek. Öt fajnál a pusztulás mértéke meghaladta a 20 százalékot, a legrosszabb esetben pedig a 30 százalékot is.  A beporzó tevékenység az élelmiszerként fogyasztott növények közel egyharmadának előállításához elengedhetetlen. Ilyen például a cukkini, a barack, a koriander, a konyhai olajok alapanyagai, például a repce. A méhek pusztulása kritikus hatással lehet az emberiségre.

Az Európai Unióban érthetően korlátozás van érvényben ezekre a szerekre. Az Orbán kormány a jövő érdekeit és a magyar emberek egészségét semmibe véve 500  ezer hektár területre kért derogációt,  megkerülve a civil szervezetek és méhészek tiltakozását. Magyarország érdeke, hogy a természetre káros szerekkel szemben keményebben lépjen fel a kormányzat.

A kormány rendeljen el tiltást a neonikotinoid alapú szerekkel kapcsolatosan! Vegyék figyelembe az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) 2013. januári jelentésében történt figyelmeztetést, illetve a  kutatási eredményeket.

88201.jpg

Szólj hozzá

blog politika közélet zöld bejegyzés rövid környezetvédelem ember probléma haza párt környezet reakció hatalom védelem méh méhek elfogadás országgyűlés kormányzás kaptár méhészet ccd derogáció Fidesz Magyarország Európai Unió Történelem Tamás Együtt neonikotionoid Rutz