2017. sze 24.

A külhoniak szavazati jogáról

írta: Tamás Rutz
A külhoniak szavazati jogáról

Gyurcsány Ferenctől megszokhattuk már, hogy legfőbb politikaalkotási stratégiája nem több, mint minden áron a fidesz álláspontjának szélsőséges ellentétét megfogalmazni. Ez nem azért van, mert erős világnézeti különbsége lenne a miniszterelnökkel szemben. Sokkal inkább az, hogy túlzottan is hasonló. Nem érdekli őt a racionalitás, sem az ország jövője. Csupán saját szekértáborának (világosabban fogalmazva szektájának) feltüzelése a fontos számára. Ami a “jobboldali” véleménydiktatúrának Orbán, a “baloldalinak” az Gyurcsány. A két szereplő egymást erősíti, valamilyen szinten létezésük értelme, a másik közéleti szerepvállalása.

magyarok-karpat-medenceben.jpg
De most túlment végleg egy határon, mint ellenzéki szereplő. Nem volt elég a 2004-es demagóg és gyalázatos népszavazási kampány, 2017 évében is kikelt a külhoni magyarok szavazati joga ellen. Azzal indokolja, hogy minek is szavazzanak hazánkban, hiszen nem érinti őket, nem itt élnek és nem viselik a következményeket. Én nem vonnám kétségbe Gyurcsány Ferenc értelmi képességeit. Viszont ekkora marhaságot mondani, nem illendő egy önmagát államférfiként meghatározó illetőnek. Hogy a fenébe ne lenne közük hozzá? A külhoni magyarság és az adott országban élő többségi társadalom viszonyát nagyban befolyásolja az anyaország hozzáállása, a két ország viszonya. Joguk van ebbe legalább minimálisan beleszólni!

Persze más szempontból is lehet érvelni. A jelenleg élő konstrukció hibája, hogy a Fidesz kvázi politikai termékként kezelte. Átgondolatlanul csapták össze a szabályozást, hiszen aki leadja voksát külhoni magyarként, csak listára szavazhat. Nem érvényesülnek az egyenlő jogok, így szinte másodrendű állampolgárnak kezeli őket a rendszer. Ezt kell rendezni, nem elvenni a szerzett jogokat. Viszont amennyiben a mindenkori hatalom felülírja a szavazati jogot, ez a helyzet súlyosbodik, mert szavazásra nem jogosult állampolgárokká válnak. Rosszabb esetben a mindenkori hatalom az állampolgárságot is elveszi, így “rendezve” az egyenlőtlenséget. Ez viszont egy kegyetlen és destruktív üzenet a határon túli magyarok számára.

A sajnálatos trianoni tragédiánk, egy olyan geopolitikai helyzetet teremtett Magyarország számára, ahol ki kell állni az elcsatolt területeken élő honfitársainkért. A magyar államnak feladata, hogy mind kulturális, mind nemzeti identitásuk megőrzésében támogassa őket, higgadt és kiegyensúlyozott viszonyt ápoljon a szomszédos országokkal és ha kell felvállalja a konfliktust is. Ebben szinte teljes konszenzus van a mérhető támogatottságú pártok között, kiemelve talán még a székely autonómia szükségességét is.
Kivéve persze a DK-t. Mert nekik nem az ügy a fontos, sokkal inkább az árok kiásása és a hideg polgárháború szakadatlan folytatása.

Szólj hozzá

blog vélemény politika jog közélet választás együttműködés döntés kormány bejegyzés szégyen elemzés felelősség probléma haza párt reakció összefogás hatalom ellenzék nemzetközi utálat országgyűlés kormányzás tisztesség dk Fidesz Orbán Magyarország Viktor Gyurcsány Történelem Gyűlölet Demokratikus Együtt Rutz Koalició