2017. júl 30.

Mi a bajom a kapitalizmussal?

írta: Tamás Rutz
Mi a bajom a kapitalizmussal?

A modern neoliberális kapitalizmus elhidegüléshez, természeti értékromláshoz és bizonytalanságba vezetett, miközben létrehozta a technológiai szempontból legfejlettebb és legmodernebb korszakot az emberiség eddigi történelmében. Viszont fel kell tennünk a kérdést: a fogyasztásból eredő jólét, minden esetben fejlődésnek nevezhető-e?global_warming_by_latuff2_resize.jpgA kapitalista emberkép, szinte termelőeszközként tekint az egyénre. Azért vagy, hogy termelj, hogy profitot állíts elő. Ebben a gondolkozásmódban, a szociális ellátások nem a szolidaritás intézményén alapulnak, sokkal inkább a produktivitás képességének visszaállítását célozza. Egyszerűbben szólva, azért van betegszabadság, hogy utána tudj termelni. Azért kapsz munkanélküli ellátást, hogy ne hallj éhen és tudj majd adózni. Az állam szinte tárgyként tekint az emberre. Egyszerű statisztikai elemmé és eszközzé válik a polgár.
Ezzel együtt jár a politikától való elhidegülés. Az állam az egyén önmegvalósítását a munka világára fókuszálja, az "átlag ember" magánéletét beszűkítve pár órára : jobb esetben  8 óra munka és az ingázás után alig marad ideje az egyénnek a családra, hobbira és saját magára. A kapitalizmus szemléletében működő állam nem törődik azzal, ha valaki a családja felépítésében, valamely művészetben vagy más tevékenységben találja meg önmagát.

A kapitalizmus alapvető logikája, hogy a szabad piac kielégíti a keresletként jelentkező igényeket és bár elmondhatjuk, hogy ez még teljesül is, de sajnos a profit maximalizálása a fő cél. A modern neoliberális kapitalizmus már nem csak kielégít, hanem teremt szükségleteket-igényeket. Reklámokon és propagandán keresztül épít hamis érzéseket. Elhiteti a fogyasztóval, hogyha nem igazodik az aktuális trendekhez, akkor kiszorul a társadalom peremére és nem fér bele a normalitásba. Szorongást és félelmet generálnak szándékosan: ha nem használod a legújabb dezodort, akkor kerülni fognak a lányok; ha nem a legújabb telefont tartod a kezedben, akkor meg béna vagy. 

Lehet-e változtatni? Nehezen.
A környezettudatos politikával, az emberkép humanista megközelítésével, egy erős és alapjövedelemmel bíró jóléti állam felépítésével közelebb juthatunk egy igazságosabb társadalomhoz.
Viszont ehhez konfliktust kell vállalni. Fel kell tenni a kérdést, hogy a modern kapitalizmus vagy a demokrácia fontosabb? A népképviselet ma már másodlagos, a nagy befolyással és erős lobbyval rendelkező vállalatokhoz képest. Viszont amíg 1 ember 1 szavazatot jelent, az oligarchák csapdába ejteni tudják csak az államot, uralni nem. 

A jóléti állam felfogását ki kell terjeszteni. Nem csak nagyobb mértékű elosztást kell alkalmazni, hanem el lehet menni az alapjövedelem bevezetéséig (párhuzamosan kivezetve más támogatásokat természetesen), 6 órás munkanapok alkalmazásával és erős, a munkásokat védő törvényekkel. 

A környezettudatosság kapcsán 3 szempont a legfontosabb: energiapolitika, lokalizáció és mértékletesség.
Az energiapolitika kapcsán cél természetesen, a zöld energiaforrások felhasználása. Itt nem büntetni és kényszeríteni kell. Kedvezményekkel, előnyök juttatásával kell ösztönözni az állampolgárokat és vállalatokat. 2040-ig el kell érni, hogy túlnyomó részben zöld energiaforrásokból fedezzük szükségleteink, és hogy kizárólag csak elektromos autókat lehessen kapni a piacon.
A lokalizáció kapcsán le kell szögezni, hogy a globalizáció nem állítható meg és nem is kell megállítani. Viszont gyorsítani sem kell. Minél globálisabb a gazdaság, annál inkább nő az ökológiai lábnyom, ennek fő okozója a szállítmányozás. Törekednünk kell rá, hogy amit helyben elő tudunk állítani, azt termeljük meg helyben. Hozzunk létre erős helyi gazdaságoka!
A mértékletesség persze sokrétű. Ne vásároljunk ha nincs rá szükség, vegyünk tartósan használható eszközöket. De talán ami a legfontosabb: ne együnk minden nap húst. A modern kapitalizmus egyik legnagyobb szörnyűsége az ipari méretű "gyártása" az állatoknak, ahol megnyomorítva és kvázi megkínozva nevelnek fel állatokat.

Szólj hozzá

blog jövő vélemény politika közélet választás magyarország zöld döntés kormány modern bejegyzés természet rövid környezetvédelem sztori elemzés megújulás ember kapitalizmus felelősség probléma haza párt környezet érték bal ellenzék védelem nemzetközi országgyűlés kormányzás tisztesség továbblépés Magyarország Debrecen Történelem Tamás Együtt Rutz