2017. már 09.

Miért fontos a nemzetközi nőnap?

írta: Tamás Rutz
Miért fontos a nemzetközi nőnap?

Ahogy a karácsonynak nem a fa és az ajándékok adják a lényeget, a nemzetközi nőnapnak sem a virág és a csoki. Sokkal komolyabb témáról van szó. Arról, hogy megbecsüljük és embertársunkként kezeljük a nőket.

A modern korban átalakultak a nemi szerepek. Egy egészséges társadalomban nincsenek klasszikus női és férfi feladatok. Egy modern és működőképes családban az apuka főz, mosogat, takarít. Ahogy az anyukának is felelőssége van a bevételek megteremtésében. 

Aki azt mondja, hogy a nőnek a konyhában a helye, az megnyomorítja embertársait. El kell fogadni: a nemiség nem határozza meg a jövőjét valakinek, mindenkinek joga van az önmegvalósításra. Egy normális országban pedig azért kell küzdeni, hogy meg is legyen erre a lehetőség.

 

Ehhez sok mindenen kell változtatnunk. Nem szabad engedni abból, hogy azonos munkakörben, azonos fizetés jusson biológiai és társadalmi nemtől függetlenül. Lehetőséget kell adnunk és bátorítanunk azt, hogy a GYES ideje alatt "félidőben" váltsák egymást a szülők. Az apuka is vegye ki a részét a gyermek felneveléséből. Megfelelő és támogatott bölcsődei elhelyezéssel pedig segítsünk, hogy egyik szülő se essen ki a karrierépítés lehetőségéből.

És ami mellett nem mehetünk el: hazánk adós jelenleg is. Tartozunk az Isztambuli Egyezmény ratifikálásával.
A családon belüli erőszak túlnyomó része cáfolhatatlanul, az adott férfival szemben kiszolgáltatott nő ellen történik. Az államnak pedig a lehető legszigorúbban kell fellépnie ez ellen. Amíg pedig nem teszik ezt meg, morálisan nincs joga azt mondani a miniszterelnöknek: "Boldog nőnapot!"

Szólj hozzá

blog hiba jövő politika család jog közélet ünnep modern rövid sztori megújulás felelősség probléma párt nőnap elnyomás reakció összefogás vezetés hatalom ellenzék nemzetközi országgyűlés kormányzás tisztesség méltatlan Fidesz Orbán Magyarország Történelem Gyűlölet Tamás Együtt Rutz