2017. feb 28.

Az etnikai homogenitás hazugsága

írta: Tamás Rutz
Az etnikai homogenitás hazugsága

Magyarország miniszterelnöke azt mondta, hogy az „az etnikai homogenitást meg kell őrizni”. Ahelyett, hogy évtizedek berögzült elmebaját követve nácikat képzelne a tisztelt publikum mindenhova, érdemes inkább a témáról beszélni.

Magyarország sosem volt homogén ebből a szempontból. Történelmünk során együtt éltünk a Közel-Keletről származó Jászokkal, az Ázsiából érkező Kunokkal, Szlávokkal vagy akár a Ruszinokkal. Vajon mit mondana Orbán Viktor, a horvát Zrínyi Miklósnak és Knezich Károlynak, az örmény Lázár Vilmosnak, a német Leiningen-Westerburg Károlynak, az osztrák Poeltenberg Ernőnek, a szerb Damjanich Jánosnak, a szlovák Petőfi Sándornak, vagy a lengyel Bem Józsefnek?

Egy magát konzervatívnak valló miniszterelnök, az etnikai homogenitás dicsőítésével de facto tagadja meg történelmünk sokszínűségét. Ez egy abszurd jelenség.

De globálisan nézve sem igaz, hogy jobban járunk a bezárkózással. Nincs példa olyan országra, amely csak magában volt képes prosperáló világot teremteni. Vannak példák a globalizáció megállításának kísérletére, de mi nem Kubával, Észak-Koreával akarunk versenyezni. Aki azt hiszi, hogy mindenki hülye és csak ő a helikopter, hamar lezuhan verseny világában.

Szükség van más népek tudásának integrálására, szükség van a szabad munkaerő felhasználására. Akárhonnan is jön az. Márpedig ha nem lesz aki járulékot fizet, nem lesz olyan aki nyugdíjat kap.  Ne legyünk cinikusak: akármilyen adókedvezményt adhatnak, abból nem lesz robbanás a születések számában. Ha elzárkózunk a nyitottság elől, végleg le fogunk maradni és évtizedekre Európa perifériájára szorulunk. Nem ez kell, hogy a célunk legyen.

Szólj hozzá

politika közélet probléma hatalom ellenzék kormányzás Fidesz Magyarország Debrecen Történelem Tamás Együtt Rutz