2017. feb 27.

A szétvert ország

írta: Tamás Rutz
A szétvert ország

Magyarország súlyos morális válságban van. Ez pedig nem verhető rá egészében a 2010 utáni világra. Ide nem véletlenül jutottunk el. Súlyos bűnök vezettek idáig, amikből az idő nem mossa ki azok elkövetőit. 

2006 egy fordulópont volt a magyar közéletben. Az magyar polgárság számára ekkor bizonyosodott be legelőször és nagyon egyértelműen: nincsenek következmények. Ez egy olyan sokk volt a társadalom számára, olyan indulatok törtek felszínre, amely után nem lehetett ugyanúgy beszélni. Ekkor vált szitokszóvá a köznyelvben a politikus, ekkor tudatosult az emberek számára, hogy a népképviselet elve teljesen meghalt. Nevetés nélkül ma se tudjuk kimondani azt, hogy a nép, választott képviselői által gyakorolja a hatalmat. Szétverték a bizalmat. Azt amire épülnie kéne egy demokratikus rendszernek. Persze volt benne munka, kellett hozzá egy mai napig következmények nélküli rendőr attack, nyilvánossá vált hazudozás és borzalmas, kaotikus kormányzás.

Ez vezetett el 2010-hez, innen indult a mai kormányzat. Tökéletesen ismerték fel azt, hogy az emberek ingerküszöbét "beállította" a Gyurcsány kormányzat, már csak egy autokratikus rendszert kellett rátelepíteni, ellenségképet gyártani a saját közösségük egyben tartásához.  

Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor, kéz a kézben érték el, hogy a népesség józan többsége elforduljon a közélettől. Egyik nem élhet a másik nélkül, egymásnak teremtenek politikai tőkét a felesleges és népbutító polarizálással. 

Így értünk el egy olyan országba, ahol már a többség nem hiszi, hogy vannak következmények a politikában. Ahol az emberek nagy része inkább oda sem akar nézni és kivonná magát a közéletre ráépített mocsokból. 
És ez az a pont, ahonnan ki kell törnünk. Azokkal, akik meg idáig juttatták a nemzetünk, nincs közösségünk. Itt nem demokrata ellenzékről van szó és egységes tömbről.

Szólj hozzá

blog jövő vélemény politika közélet választás mszp megújulás probléma párt összefogás vezetés hatalom ellenzék országgyűlés kormányzás tisztesség önálló továbblépés süllyedés Fidesz Orbán Magyarország Gyurcsány Tamás Együtt Rutz Koalició