2016. jún 27.

Debrecen, félidőben

írta: Tamás Rutz
Debrecen, félidőben

Közel 2 év múlva országgyűlési választásokat tartanak Magyarországon. Ideje annak, hogy röviden értékeljük azt a 2 évet amely mögöttünk van, illetve kicsit előre tekintsünk. 

debrecen_cimere_114229_77283.JPG
Kevés dolog változott pozitív irányba, ezt kezdetnek le kell szögeznünk. Kicsiny eltérések vannak, pl a DTV már kisebb terjedelemben vágja be az aktuális Fideszes politikust, a hozzá nem köthető hírekben. De ettől se szabadabb vagy korrektebb nem lett a helyi közmédia. Azért jó példa ez, mert ilyen logikával járnak el minden területen: nem öljük meg erőből, de ellehetetlenítjük. 2016-ban elmondhatjuk, hogy a Fidesz korrupt és igaztalan rendszere, melyet nálunk tenyésztettek ki Kósa Lajos felügyelete mellett, már nem bővül, csak ipari módon üzemel.

Nincs önkorrekció, nincs lényegi változás, csak önmaguk hülyeségének igazolása. Viszont kaptunk helyette hajléktalanokat büntető rendeletet, félelemre építkező soviniszta xenofóbiát, einstandolt ifjúsági házat. Meg persze "élvezhetjük", ahogy a Pósán-Kósa duó meggyalázza a politika maradék becsületét. Debrecenhez, mint a magyar vidék legnagyobb, Ady és Hankiss Elemér örökségét magán hordó városához méltatlan ez a szellemi sötétség.

De nem egyszerű a kiút sem. Nincs partner a tényleges változáshoz (egyenlőre). Nem lehet úgy leváltani a Fideszt, hogy ne garantáljuk a pozitív jövőképet. Enélkül csak még nagyobb csalódást lehet elérni. A politikai erkölcs alapja, hogy ne árts a népnek. Ez amit egy normális országban kitűz maga elé minimális célként egy komoly politikus. És ebből engedni nem lehet. Viszont ez deklarálja, hogy nem lehet együttműködni a 70-30 korrupciós játékot űző karrier ellenzékkel, vagy azokkal akik a másik utálatán kívül nem látnak el a holnapig. 
Az új generációs politika felelőssége, hogy ne csak a Fideszt váltsa le, hanem azt a buta és szekértáborokra alapuló közéleti logikát mely mérgez minket. Ehhez viszont dolgoznunk kell és felépítenünk az alternatívát. Együtt.

 

Szólj hozzá

politika közélet magyarország rövid szégyen elemzés probléma párt vezetés hatalom ellenzék értékelés kormányzás tisztesség méltatlan Fidesz Orbán Magyarország Debreceni Debrecen Gyűlölet Együtt Rutz